‘Zodra je op het podium staat, maakt het niet uit dat je geen dreads hebt’

Easily Embarrassed over wannabe hippies, zwiepende gordijnen en blozende animé-meisjes.Nick en Peter live2

AALSMEER – Het Aalsmeerse psybient project Easily Embarrassed bestaat uit Peter Spaargaren (26) en de broers Jeffrey (33) en Nick van der Schilden (28). In het nette appartement van Jeffrey spreek ik hem en Peter over hun muzikale kindje. Helaas kon Nick er niet bij zijn. Het is de eerste keer dat ze face to face geïnterviewd worden en al snel merk ik dat ze net zo benieuwd zijn naar de psybient-scène als ik. “Het voelt soms alsof het er helemaal niet is, we kennen in Nederland slechts een paar mensen die zelf dingen organiseren”, zegt Peter schouderophalend.

Balen
Ze hebben zelf tweemaal Sleepless in Aalsmeer opgezet, een feest met stijlen variërend van ambient tot dubstep. Jeffrey: “Maar er was gewoonweg te weinig animo, en dat is balen.” Peter vult hem aan: “Maar dat snappen we ook wel, het is minder dansbaar en een stuk complexer. Je moet onze muziek een paar keer luisteren voordat je er echt inkomt. Psytrance is in your face, daar kan je niet omheen. Dát willen mensen als ze uitgaan: dansen! Als je de vooruitgang van onze albums beluistert, valt het meeste op dat er steeds meer pit inzit. Energieker en dansbaarder: dat moet het in de toekomst mogelijk maken meer op te treden, nu hebben we slechts 7 à 8 shows per jaar.”

Ambitieus
Het nieuwste album van Easily Embarrassed bestaat dan ook uit drie cd’s. Eén ambient, één in de traditionele stijl van EE (linker Youtube-link, Aurora and Storm van het album Planet Discovery, 2009) en de laatste wordt wat dansbaarder (rechter Youtube-link, Marble Shower van de EP Different Dimenisons, 2012) . “Wanneer de plaat af is? Geen idee, wanneer we er allemaal tevreden over zijn. Daar gaan we geen datum op plakken”, zegt Jeffrey ontspannen.

Hobbyisten
EE’s vaste tekenaar heeft de cover art van het nieuwe album in ieder geval al af. In de toekomst willen ze eventueel ook gaan werken met een VJ voor het visuele verhaal tijdens een optreden. “Nu hebben we nog te weinig shows om daar echt in te investeren. Voorlopig  is het een uit de hand gelopen hobby, we hebben allemaal een baan ernaast. (Peter is geluidstechnicus, Jeffrey webdeveloper en Nick elektricien). Van de muziek kunnen we niet rondkomen; we zijn blij als we twee fysieke cd’s verkopen per maand”, lacht de oudste broer. “De meeste inkomsten komen van Spotify en Itunes, daar kan je als artiest niet meer omheen.” Via deze kanalen komt er elke maand wel een bedrag van 200 dollar binnen. Dat kan maximaal oplopen tot 1.000 dollar als ze net nieuw materiaal uit hebben gebracht. Al deze inkomsten steekt het trio in nieuwe synths en apparatuur.
EE in de studio in Aalsmeer

Zolderkamer
Het begon echter allemaal met het simpel MS-DOS-programma: Impulse Tracker 2.14. Peter speelde eind jaren negentig vaak met het jongere broertje van Jeffrey en Nick. In huize Van der Schilden hoorde hij vanuit de zolderkamer de muzikale experimenten van de oudere broers. Hij was betoverd en in 2000 ging de twaalfjarige Peter zelfstandig spelen met dat magische programma. Een groot fan van gabber en hij wilde niets liever dan zijn eigen tracks maken. Dit genre bleek voor de jonge producer al gauw niet uitdagend genoeg en toen kwam de muziek van Infected Mushroom op zijn pad: “Wow, zoiets had ik nog nooit gehoord: dansmuziek met veel verschillende lagen.”

Break
Jeffrey had inmiddels ook schokkende ontdekkingen gedaan, met een break van het produceren als gevolg. “Shpongle, het Ultimea label, Brian Eno en Jean Michelle Jarre. Door deze artiesten was ik zó weggeblazen dat ik het produceren voor een tijdje opgaf: hier kon ik toch nooit aan tippen.”

                                                                                                                               Toeval

nick and peter live2Zowel Peter als Nick bleven actief componeren achter hun pc’s. Per puur toeval kwamen ze weer met elkaar in contact tijdens een bijbaantje bij één van de vele bloemenkwekers in de buurt. De gesprekken gingen al snel over muziek en Impulse Tracker. In 2003 besloten ze een psytrance project (Plantbane) op te starten. Ze brachten een paar EP’s uit en de stijl veranderde vanzelf langzaam richting de psybient. Zodra Jeffrey dat hoorde, raakte hij ook weer geïnspireerd om muziek te maken.

Studio
Hij downloadde nieuwe software en begon de invloed van zijn muzikale helden om te zetten in eigen werk. In 2006 kwam het trio samen in de studio om wat moois te maken. Binnen korte tijd waren de tracks af voor ‘From Sunset Last Night To Sunrise This Morning‘, alleen een bandnaam ontbrak nog. Op een gezellig avondje, met flink wat biertjes achter de kiezen, werd dat opgelost. Het drietal keek vroeger veel Japanse tekenfilms (animé) en dat bracht hen op Easily Embarrassed. Dit slaat op de meisjes in Japanse animés, die nogal snel blozen. In veel oudere tracks zijn ook samples terug te vinden uit de grote animé-collectie van Jeffrey.

Vage shit
De gasten van EE hebben min of meer een vaste rolverdeling in de studio. Peter: “Nick is vooral van de melodieën en het gitaarspel, ik van de ritmes en Jeffrey van de sfeergeluiden en het afmixen. Maar het komt ook voor dat de rollen omgedraaid zijn of dat één van de groepsleden volledig het voortouw neemt. Iemand komt met een idee en dan vult de rest elkaar aan, zo groeit een track. Bij twijfel tellen de meeste stemmen. Dit samenspel is het leukste gedeelte, lekker vage shit uitproberen!”

Jeffrey en Peter in de studio

Gordijn
Een mooi voorbeeld hiervan is Jeffrey’s opnamerecorder: “Ik wil graag nog eens op een begraafplaats sfeergeluiden opnemen, om de ‘mood’ te proeven. Door deze unieke soundscapes wordt de muziek echt iets unieks van jou, je gebruikt totaal nieuwe geluiden. Bijvoorbeeld het geluid van een zwiep aan een gordijn met veel delay, dat klinkt heerlijk wazig. Je bent bij psybient gelukkig niet zo gebonden aan spelregels zoals bij psytrance. Je bent vrij om elk instrument, geluid, ritme of melodie te gebruiken.”

Fans
Een kijkje op de website van EE wijst uit dat hun unieke sound internationaal geliefd is. Japan, Colombia, Polen, Egypte; op de guestbookpagina staat niet één reactie in het Nederlands. Het trio is dan ook in hun nopjes met de positieve reacties, want die gaan best diep. “Het is amper voor te stellen dat dit slechts de fans zijn die de moeite nemen een bedankje te sturen, want dat is al een hele stap”, zegt Peter vol ontzag.  Jeffrey voegt daar enthousiast aan toe: “zoiets is nog steeds: wauw. Dat het mensen zó kan raken is een geweldige drive om verder te gaan.”

Nick en Peter live

Drugs
“Ik krijg van fans vaak de vraag: ‘wow, wat hebben jullie gebruikt om deze prachtige muziek te maken?’ Niets… Moet dat dan? De muziek zelf is voor mij de drugs. Dat kunnen sommige fans niet geloven”, grinnikt Jeffrey.  Peter denkt echter wel dat sommige psychedelica een toevoeging zijn: “Het opent deuren voor je, die anders gesloten blijven. Van bepaalde substanties krijgen de verschillende lagen in de muziek een totaal andere betekenis. Ook een hashjointje doet wonderen voor de creativiteit, al ligt luiheid dan wel op de loer whehe…” Jeffrey: “Telt bier ook mee? De rest hoeft van mij niet. Maar het is prima als anderen het doen.”

Hippies
Op het eerste gezicht valt me gelijk op dat het duo er totaal niet uitziet als de gemiddelde bezoeker van een psyfeest. Geen dreads, geen te grote kleding, geen felle kleurtjes. Hoe ervaren ze dat zelf? Peter: “Op mijn eerste goa-feestje was het wel even slikken. Ik had een G-Star Raw shirt aan en een biertje in mijn hand. Meteen bij binnenkomst kreeg ik een paar vuile blikken. Dat zijn gewoon nepperds realiseerde ik me later. Die heb je zèlfs in deze scène, totaal absurd dat je door ‘hippies’ wordt beoordeeld op je kleding. Nog raarder: zodra je op het podium staat, maakt het voor die wannabe’s opeens niet meer uit dat je geen dreads hebt.”Jeffrey: “Ik heb het gevoel dat de scène hun ding is, ik sta ernaast als muzikant. Het is voor mij vooral mooi om te aanschouwen. En uiteindelijk houden we van dezelfde muziek. ”

Website Easily Embarrassed: http://www.embarrassed.nl/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s